Hur fungerar handsprit?

Handsprit fungerar genom att förstöra cellmembranen

Handsprit dödar bakterier, virus och många andra mikroorganismer, och desinficerar därför händerna. 

Effekten beror på handdesinfektionens innehåll av alkohol på minst 60 procent, som förstör mikroorganismernas cellmembran med en närmast explosiv effekt.

Cellmembraner består av fettämnen och proteiner, och alkohol har en skadlig inverkan på båda dessa komponenter. 

Alkoholmolekyler kilar sig in mellan fettmolekylerna i cellmembranet så att det kollapsar. 

Proteinerna är väldigt långa molekyler som likt en trasslig sladd är veckade på ett särskilt sätt. 

Varje enskilt veck är viktigt för att proteinet ska fungera som det ska, men alkohol kilar sig in mellan vecken och rätar ut dem, vilket förstör proteinet.

Alkohol spränger sönder Coronaviruset

Handsprit angriper virus och bakterier på två fronter genom att både punktera cellmembraner och slå ut proteiners funktion. Därför är handsprit effektiv mot Coronaviruset (COVID-19)

Vätskan kan bestå av etanol (etylalkohol) utspädd med vatten till halten 70–75 volymprocent samt denatureringsmedel. Andra produkter innehåller propanol, framför allt isopropylalkohol, till cirka 60 volymprocent. Produkter med båda alkoholerna förekommer också, liksom produkter med tre alkoholer som tillsammans utgör upp till 85 volymprocent. Handsprit innehåller i många fall en mindre mängd glycerol för att motverka den uttorkande effekten på huden. En del handspritprodukter innehåller tillsatser som ger gelkonsistens med liknande syfte.